ЗА ГРАЖДАНИТЕ

ЗА ФИРМИТЕ

ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ

Седмица на лекарствената безопасност, 25-29 ноември 2019 г. Множествена лекарствена терапия: съобщаването на нежелани реакции спомага за безопасната употреба при прием на много лекарства едновременно.

Седмицата от 25 до 29 ноември 2019 г. ще отбележи четвъртата ежегодна Седмица на лекарствената безопасност като регулаторни органи по лекарствата от целия свят ще участват в кампанията за повишаване на осведомеността относно нежеланите лекарствени реакции и важността на тяхното съобщаване. Тази година кампанията се фокусира върху множествената лекарствена терапия с посланието, че съобщаването на нежелани реакции спомага пациентите да бъдат предпазени, когато приемат много лекарства.

ИАЛ ще участва в ежегодната кампания и подкрепя значението на съобщаването на нежелани реакции чрез системата "жълта карта". Седмицата на лекарствената безопасност обединява съвместно усилие на 57 регулаторни органа по лекарствата от целия свят.

Множествената лекарствена терапия се дефинира като едновременна употреба на четири или повече лекарствени продукта по лекарско предписание, без лекарско предписание и/или традиционни лекарства. Множествената лекарствена терапия повишава вероятността от поява на нежелани реакции при пациента поради повишения риск от взаимодействия между лекарствата, както и взаимодействия на лекарствата с храни или билкови продукти.

Въпреки че множествената лекарствена терапия е по-обичайна при хората в старческа възраст, всеки, който редовно приема много лекарства едновременно, може да бъде засегнат. В това число спадат хората, страдащи от хронични заболявания. Проучванията показват, че една трета от хората на възраст над 75 години приемат поне шест лекарства, като има повече от един милион хора, които приемат осем или повече лекарства дневно.

Предстоят нови публикации всеки ден до 29 ноември 2019 г.