ЗА ГРАЖДАНИТЕ

ЗА ФИРМИТЕ

ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ

Седмица на лекарствената безопасност 2020 г. Вашето съобщение е от значение

„Всяко съобщение е от значение!“ е призивът към медицинските специалисти и обществеността да съобщават подозирани нежелани лекарствени реакции през тази „Седмица на лекарствената безопасност“ 2-6 ноември 2020 г. Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) участва в петата ежегодна кампания, наречена „Седмица на лекарствената безопасност“, за повишаване на осведомеността относно важността на съобщаването на подозирани нежелани лекарствени реакции чрез системата "жълта карта".

Темата на кампанията е „Всяко съобщение е от значение!“ и може да помогне на останалите хора в бъдеще. През тази „Седмица на лекарствената безопасност“ пациентите и хората, които се грижат за тях, както и медицинските специалисти и техните организации, се призовават да съобщават подозирани нежелани лекарствени реакции и се съветват да не чакат някой друг да съобщи за техните съмнения.

Лекарствата са безопасни и ефикасни, но е възможно да настъпят странични ефекти, известни също като нежелани лекарствени реакции. Трудно е да се прогнозира кой ще получи нежелана реакция, но е от съществено значение да бъде предоставена информация за всички потенциални рискове, включително и за начина на използване на лекарствата.

Съобщаването помага да се установят нови нежелани реакции или неочаквани и сериозни проблеми, свързани с безопасността, както и да се получи допълнителна информация за известните ефекти. Като съобщавате нежелани лекарствени реакции Вие можете да спомогнете за това лекарствата да станат по-безопасни за всички хора, както и да помогнете на ИАЛ в дейностите, свързани с опазване на общественото здраве.

Безопасността на пациентите винаги е нашият основен приоритет. Надяваме се, че тази важна кампания ще окуражи всички да съобщават нежелани лекарствени реакции. Всяко съобщение е от значение и допринася за повишаване на безопасността на лекарствата за всички пациенти.