ЗА ГРАЖДАНИТЕ

ЗА ФИРМИТЕ

ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ

Топирамат: Нови ограничения за превенция на експозиция по време на бременност

ПРЯКО СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ

Топирамат: Нови ограничения за превенция на експозиция по време на бременност

Уважаеми медицински специалисти,

Притежателите на разрешенията за употреба на лекарствените продукти, съдържащи топирамат, след съгласуване с Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), биха искали да Ви информират за въвеждането на Програма за превенция на бременността за лекарствени продукти, съдържащи топирамат.

Резюме

  • Топирамат може да причини големи вродени малформации и ограничаване на растежа на плода, когато се използва по време на бременност. Нови данни показват също възможност за по-висок риск от нарушения в развитието на нервната система, включително разстройства от спектъра на аутизма, интелектуални нарушения и дефицит на вниманието с хиперактивност при употреба на топирамат по време на бременността.
  • Прилагат се нови противопоказания за лечение на епилепсия:
    • по време на бременност, освен ако няма подходящо алтернативно лечение;
    • при жени с детероден потенциал, които не използват високоефективна контрацепция. Единственото изключение е при жена, за която няма подходяща терапевтична алтернатива, но тя планира бременност и е напълно информирана за рисковете от приема на топирамат по време на бременността.
  • Топирамат за профилактика на мигрена вече е противопоказан при бременност и при жени с детероден потенциал, които не използват високоефективна контрацепция.
  • Лечението на момичета и жени с детероден потенциал трябва да бъде започнато и наблюдавано от лекар с опит в лечението на епилепсия или мигрена. Необходимостта от лечение трябва да се преоценява поне веднъж годишно.
  • Поради потенциално взаимодействие, жените, които използват системни хормонални контрацептиви, трябва да бъдат посъветвани да използват също и бариерен метод.
  • При жени с детероден потенциал, които в момента използват топирамат, лечението трябва да се преоцени, за да се потвърди, че условията на Програмата за превенция на бременността се спазват.

Обща информация относно опасенията за безопасност

Топирамат е показан като:

  • Монотерапия при възрастни, юноши и деца над 6-годишна възраст с парциални пристъпи, със или без вторични генерализирани припадъци и първични генерализирани тонично-клонични припадъци.
  • Допълваща терапия за деца на възраст 2 и повече години, юноши и възрастни, с парциални пристъпи, със или без вторична генерализация или първично генерализирани тонично-клонични припадъци и за лечение на припадъци, свързани със синдрома на Lennox-Gastaut.
  • При възрастни и деца на възраст 12 и повече години, топирамат е показан за профилактика на мигренозно главоболие след внимателна оценка на алтернативните терапевтични възможности. Топирамат не е предназначен за лечение на остри мигренозни пристъпи.

Данните от две обсервационни проучвания на регистри, базирани на популацията (1),(2), използващи почти един и същи набор от данни от скандинавските страни, предполагат, че може да има 2 до 3 пъти по-висока честота на разстройства от спектъра на аутизма, интелектуални нарушения и дефицит на вниманието с хиперактивност (ADHD) при почти 300 деца на майки с епилепсия, приемали топирамат по време на бременност, в сравнение с деца на майки с епилепсия, които не са приемали антиепилептични лекарства (АЕЛ).

Трето обсервационно кохортно проучване (3) от САЩ не предполага повишена кумулативна честота на тези резултати до 8-годишна възраст при приблизително 1 000 деца на майки с епилепсия, приемали топирамат по време на бременност, в сравнение с деца на майки с епилепсия, които не са приемали антиепилептични лекарства (АЕЛ).

Вече е добре известно, че топирамат може да причини големи вродени малформации и ограничаване на растежа на плода, когато се използва по време на бременност:

  • При кърмачета, които са били изложени на монотерапия с топирамат in utero, има приблизително 3 пъти по-висок риск от големи вродени малформации, включително цепка на устната/небцето, хипоспадия и аномалии, включващи различни системи в организма, в сравнение с референтна група, която не е била изложена на антиепилептични лекарства. Съобщени са абсолютни рискове от големи вродени малформации след експозиция на топирамат в диапазона от 4,3% (1,4% в референтната група) до 9,5% (3% в референтната група) (4).
  • Данните от регистрите за бременност показват по-високо честота на деца с ниско тегло при раждане (< 2 500 грама) и малки за гестационната си възраст (SGA; определено като тегло при раждане под 10-ия персентил, коригирано за тяхната гестационна възраст, стратифицирано по пол) за монотерапия с топирамат. В Северноамериканския регистър на бременностите при употреба на антиепилептични лекарства рискът от SGA при деца на жени, получаващи топирамат, е 18%, в сравнение с 5% при деца на жени без епилепсия, които не получават АЕЛ (5).

При жени с детероден потенциал, които в момента приемат топирамат, лечението трябва да бъде преоценено, за да се потвърди, че условията на Програмата за превенция на бременността се спазват (описана по-долу).

Основни елементи на Програмата за превенция на бременността

При деца от женски пол и жени с детероден потенциал:

  • Лечението с топирамат трябва да бъде започнато и наблюдавано от лекар с опит в лечението на епилепсия или мигрена.
  • Трябва да се обмислят алтернативни терапевтични възможности.
  • Необходимостта от лечение с топирамат при тези популации трябва да се преоценява поне веднъж годишно.

При жени с детероден потенциал:

  • Топирамат за профилактика на мигрена е противопоказан:
    • - при бременност,
    • - при жени с детероден потенциал, които не използват високоефективна контрацепция.
  • Топирамат при епилепсия е противопоказан:
    • - по време на бременност, освен ако няма подходящо алтернативно лечение,
    • - при жени с детероден потенциал, които не използват високоефективна контрацепция. Единственото изключение е при жена, за която няма подходяща алтернатива, но тя планира бременност и е напълно информирана за рисковете от приема на топирамат по време на бременност.
  • Преди започване на лечението трябва да се направи тест за бременност.
  • Пациентката трябва да бъде напълно информирана и да разбира потенциалните рискове, свързани с употребата на топирамат по време на бременност. Това включва необходимостта от консултация със специалист, ако жената планира бременност и бърз контакт със специалист, ако забременее или смята, че е бременна.
  • Поне един високоефективен метод на контрацепция (като вътрематочно устройство) или две допълващи се форми на контрацепция, включително бариерен метод, трябва да се използва по време на лечението и най-малко 4 седмици след спиране на лечението. Жените, които използват системни хормонални контрацептиви, трябва да бъдат посъветвани да използват и бариерен метод.
  • Ако една жена планира да забременее, трябва да се положат усилия за преминаване към подходящо алтернативно лечение на епилепсия или мигрена преди преустановяване на контрацепцията. За лечението на епилепсия жената трябва да бъде информирана и за рисковете от неконтролирана епилепсия при бременността.
  • Ако жена, лекувана с топирамат за епилепсия, забременее, тя трябва незабавно да бъде насочена към специалисти за преоценка на лечението с топирамат и обмисляне на алтернативни възможности за лечение, както и за внимателно пренатално наблюдение и консултиране.
  • Ако жена, лекувана с топирамат като профилактика на мигрена, забременее, лечението трябва да се спре незабавно. Жената трябва да бъде насочена към специалист за внимателно пренатално наблюдение и консултиране.

При деца от женски пол (само за епилепсия):

  • Предписващите трябва да се уверят, че родителят(ите)/лицето, което се грижи(т) за деца от женски пол, използващи топирамат, разбират необходимостта от контакт със специалист, след като детето получи менархе.
  • По това време на пациента и родителя(ите)/болногледача(ите) трябва да бъде предоставена изчерпателна информация относно рисковете, дължащи се на експозиция на топирамат in utero, и необходимостта от използване на високоефективна контрацепция.

Обучителен материал

За да се подпомогнат медицинските специалисти и пациентите да избягват лечението с топирамат по време на бременност и да се предостави информация за рисковете от приема на топирамат по време на бременност, ще бъдат въведени обучителни материали, включващи:

  • ръководство за медицински специалисти, участващи в грижите за деца от женски пол и жени с детероден потенциал, използващи топирамат, включително формуляр за потвърждение на осъзнаването на риска, който трябва да се попълва при започване на лечението и по време на всяка годишна преоценка на лечението с топирамат от страна на лекуващия лекар,
  • ръководство за пациента, което трябва да се предоставя на всички деца от женски пол или техните родители/болногледачи и жени с детероден потенциал, използващи топирамат,
  • карта на пациента (включена във или прикрепена към външната опаковка), така че да се предоставя на пациента при всяко отпускане на лекарството.

Текстово предупреждение за тератогенния риск ще бъде добавено към външната опаковка на всички лекарствени продукти, съдържащи топирамат.

Призив за съобщаване на нежелани лекарствени реакции

Бихме искали да напомним, че медицинските специалисти са задължени според Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ) да съобщават незабавно на притежателя на разрешението за употреба или на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) за всяка подозирана сериозна нежелана лекарствена реакция и да предоставят при поискване допълнителна информация от проследяването на случая.

Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ)

ул. „Дамян Груев“ № 8

1303, гр. София

Р. България

тел: + 359 2 8903 417

факс: + 359 2 8903 434

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции от медицински специалисти

Съобщавайте нежеланите реакции на Изпълнителна агенция по лекарствата:

  • тел.: +359 2 8903417
  • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Онлайн: yellow form Формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции от медицински специалисти

Лица за контакт в компаниите

Списък на контактите на Притежатели на разрешенията за употреба на наличните на българския пазар лекарствени продукти.

ПРУ INN Име на продукта Рег. №: Квалифицирано/местно лице по лекарствена безопасност – данни за контакт

Джи Ел Фарма ГМБХ ТП

бул. България №102,

Бизнес център Беллиссимо

Сграда А, ет.6, офис 64, п.к.№34

тел.: +359 2 493 2000

е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

гр. София 1618,

България

Topiramate Топилекс 25 mg филмирани таблетки 20090007

бул. България №102,

гр. София 1618

тел.: +359 2 493 2000

мобилен: +359 882 799 817

е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Топилекс 50 mg филмирани таблетки 20090008
Топилекс 100 mg филмирани таблетки 20090009

Тева Фарма ЕАД

ул. Люба Величкова № 9

гр. София 1407, България

Topiramate Талопам 50 mg филмирани таблетки 20070026

ул. Люба Величкова 9,

гр. София, 1407

тел.: +359 2 489 95 82

мобилен: +359 885 058 050

е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Талопам 100 mg филмирани таблетки 20070027

Референции:

1Bjørk M, Zoega H, Leinonen MK, et al. Association of Prenatal Exposure to Antiseizure Medication With Risk of Autism and Intellectual Disability. JAMA Neurol. Published online May 31, 2022. doi:10.1001/jamaneurol.2022.1269.

2Dreier JW, Bjørk M, Alvestad S, et al. Prenatal Exposure to Antiseizure Medication and Incidence of Childhood- and Adolescence-Onset Psychiatric Disorders. JAMA Neurol. Published online April 17, 2023. doi: 10.1001/jamaneurol.2023.0674. Online ahead of print. PMID: 37067807.

3Hernandez-Diaz S, Straub L, Bateman B, et al. Topiramate During Pregnancy and the Risk of Neurodevelopmental Disorders in Children. (2022), In: ABSTRACTS of ICPE 2022, the 38th International Conference on Pharmacoepidemiology and Therapeutic Risk Management (ICPE), Copenhagen, Denmark, 26–28 August, 2022. Pharmacoepidemiol Drug Saf, 2022; 31 Suppl 2:3-678, abstract 47.

4Cohen JM, Alvestad S, Cesta CE, et al. Comparative Safety of Antiseizure Medication Monotherapy for Major Malformations. Ann Neurol. 2023; 93(3):551-562.

5Hernandez-Diaz S, McElrath TF, Pennell PB et al. Fetal Growth and Premature Delivery in Pregnant Women on Anti-epileptic Drugs. North American Antiepileptic Drug Pregnancy Registry. Ann Neurol. 2017 Sept;82 (3):457-465. doi:10.1002/ana.25031. PMI:28856694.