ЗА ГРАЖДАНИТЕ

ЗА ФИРМИТЕ

ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ

Информация на Европейската агенция по лекарствата (EMA) относно употребата на нестероидни противовъзпалителни лекарствени продукти при COVID-19

ЕМА е информирана относно съобщения, специално в социалните медии, които поставят въпроса доколко нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен могат да влошат заболяването от коронавирус (COVID-19).

Към момента няма научни доказателства, които да потвърждават връзката между употребата на ибупрофен и влошаване на COVID-19. EМА следи стриктно създалата се ситуация и ще разглежда всяка появила се нова информация по тази тема в контекста на пандемията от коронавирус.

През май 2019г. Комитетът по безопасността на лекарствата на ЕМА (PRAC) започна преразглеждане на нестероидните противовъзпалителни лекарствени средства ибупрофен и кетопрофен във връзка с наблюдателно проучване, проведено от Френската агенция по лекарствата (ANSM), което повдига предположението, че инфекциите, които се развиват при варицела и някои бактериални инфекции биха могли да се влошат при употреба на тези лекарствени продукти. Одобрената продуктова информация (Кратка характеристика на продукта и Листовка) на много нестероидни противовъзпалителни лекарствени продукти вече съдържа предупреждението, че противовъзпалителните ефекти на тези лекарства могат да прикрият (маскират) симптоми на влошаваща се инфекция. Понастоящем PRAC разглежда всички данни, за да установи дали трябва да се препоръчат някакви допълнителни мерки.

Когато започват лечението на температура или болка при COVID-19, пациентите и медицинските специалисти трябва да вземат предвид всички налични терапевтични възможности, включително парацетамол и НСПВС. Всеки лекарствен продукт има своите ползи и рискове, които са отразени в одобрената продуктова информация, която трябва да бъде взета предвид заедно с националните ръководства за лечение на държавите в Европейския съюз, повечето от които препоръчват парацетамол като първо средство на избор при температура и болка.

В съответствие с националните ръководства за лечение, пациентите и медицинските специалисти могат да продължават да използват НСПВС (като ибупрофен) в съответствие с одобрената продуктова информация. Настоящите препоръки в тях включват съвета тези лекарствени продукти да бъдат прилагани във възможно най-ниската ефективна доза за възможно най-кратък период.

Пациентите, които имат някакви въпроси, трябва да разговарят с техния лекар или фармацевт. Във връзка с гореизложеното към настоящия момент няма причини пациентите, които употребяват ибупрофен да прекратят тяхното лечение. Това е особено важно за пациенти, които приемат ибупрофен или други противовъзпалителни лекарствени продукти при хронични заболявания.

В допълнение към провеждащия се преглед на безопасността от PRAC за ибупрофен и кетопрофен, ЕМА подчертава необходимостта от навременно провеждане на епидемиологични проучвания, които да предоставят адекватни доказателства за всеки възможен ефект на НСПВС върху прогнозата на заболяването при COVID-19. ЕМА поддържа връзка с всички страни, които имат отношение по този проблем и има готовност да окаже активна подкрепа на такива проучвания, които биха били полезни за всички бъдещи препоръки за лечение.

ЕМА ще предостави допълнителна информация, според необходимостта, когато PRAC приключи своя преглед.

Повече за лекарствата

Повечето лекарствени продукти, които съдържат ибупрофен са разрешени за употреба по национални процедури в държавите от Европейския съюз като обезболяващи и в някои от държавите и като понижаващи температурата (включително в България). Те са широко налични, както като лекарства, отпускани без лекарско предписание, така и такива, отпускани по рецепта. Ибупрофен за прием през устата в дози от 100 mg, 200 mg или 400 mg и разтвори за прилагане през устата (отпускани с или без лекарско предписание) се използват според лекарствения продукт при възрастни и деца от три месечна възраст за краткосрочно лечение на температура и/или болка като главоболие; болки при грип; зъбобол или дисменорея (болка при месечно неразположение). Ибупрофен също се предписва за лечение на артрити и други ревматични заболявания. Кетопрофен е подобно лекарство, по-често предписвано за употреба при различни заболявания, свързани с болка и възпаление. Някои от лекарствата, съдържащи кетопрофен се отпускат без лекарско предписание в част от държавите в Европейския съюз, включително България.

Ибупрофен е разрешен също по централизирана процедура на Европейския съюз под търговското име Pedea за лечение на преждевременно родени бебета с диагноза отворен дуктус артериозус (кръвоносен съд в близост до сърцето).

Повече за процедурата

Прегледът на ибупрофен и кетопрофен се осъществява по реда на процедурата сигнал, свързан с безопасността. Сигналът, свързан с безопасността представлява поява на неизвестна до сега информация относно безопасността на дадено лекарство, която изисква допълнително проучване и не представлява сама по себе си доказателство за причинно-следствена връзка между лекарството и визирания нежелан ефект.

Информацията, публикувана на страницата на ЕМА, може да намерите на следния хиперлинк:

EMA gives advice on the use of non-steroidal anti-inflammatories for COVID-19

Етикети: