ЗА ГРАЖДАНИТЕ

ЗА ФИРМИТЕ

ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ

COVID-19: Препоръки на ЕМА и ИАЛ срещу фалшифицирани лекарства от нерегистрирани уебсайтове

Eвропейската агенция по лекарствата (ЕМА) съветва гражданите да не закупуват лекарствени продукти от неоторизирани уебсайтове или други търговци, целящи да експлоатират страха и грижите на хората, породени от продължаващата пандемия от коронавирус (COVID-19).

Подобни търговци спекулират с твърдението, че продуктите им могат да лекуват или предпазват от COVID-19, както и осигуряват покупката на автентични лекарствени продукти, които не са налични или са труднодостъпни в законната лекарствоснабдителна мрежа. В подобни случаи е много вероятно да се касае за фалшифицирани лекарствени продукти.

Фалшифицираните лекарствени продукти са фалшиви лекарства, които търговците предлагат като автентични или регистрирани. Те могат да съдържат грешно активно вещество или правилното активно вещество в грешно количесто, дори и да не съдържат активно вещество. Те могат да съдържат опасни вещества, които не трябва да попадат в лекарствените продукти. Подобни продукти могат да доведат до сериозни здравословни проблеми или до влошаване на здравословното ви състояние.

Как да се защитим, когато купуваме лекарствени продукти по интернет

  • Фалшифицираните лекарствени продукти могат да нанесат сериозни вреди на вашето здраве.
  • Когато купувате лекарствени продукти по интернет, използвайте единствено регистрирани аптеки и дрогерии.
  • Проверете дали онлайн аптеката или дрогерията притежава общото лого. logo apteki
  • Кликнете върху логото и се уверете, че онлайн аптеката или дрогерията е включена в списъка на ИАЛ.
  • Не купувайте лекарствени продукти рекламирани като лечение или превенция на COVID-19. За лечението на симптоми, свързани с COVID-19 като висока температура, потърсете своя личен лекар или спазвайте съветите на здравните власти.

За да се предпазите от измамни търговци, купувайте лекарствени продукти единствено от местните аптеки и дрогерии или от онлайн аптеки и дрогерии, които са получили разрешение и са регистрирани от Изпълнителна агенция по лекарствата. Можете да намерите списъка на лицата, които извършват търговия по интернет с лекарствени продукти без лекарско предписание на уебсайта на ЕМА или на уебсайта на Изпълнителната агенция по лекарствата.

logo apteki Всички регистрирани онлайн аптеки и дрогерии притежават общото лого, което можете да използвате да проверите дали сайтът е регистриран. Логото се състои от правоъгълник с хоризонтални черти и бял кръст в лявата част на правоъгълника, спрямо средата. Под този правоъгълник е разположен Българският флаг.

Преди да закупите лекарствен продукт от даден уебсайт, проверете дали сайтът притежава логото и кликнете върху него. Ще бъдете изпратени до сайта на Изпълнителна агенция по лекарствата и ще видите списъка на лицата, които са легално регистрирани да извършват търговия по интернет с лекарствени продукти без лекарско предписание. Проверете дали онлайн аптеката или дрогерията присъства в списъка преди да продължите със своята покупка. Ако не присъства в списъка, не закупувайте лекарствени продукти от този уебсайт.


Напомняме на гражданите, че за момента няма установено и оторизирано лечение на COVID-19. Налични са лекарствени продукти за лечението на симптоми, свързани с COVID-19 като висока температура, след предписанието на вашия личен лекар или фармацевт.

Етикети: